Virtuele bustour door Alphen voor bewoners Oudshoorn

Bericht geplaatst op: 24 februari 2016

Verpleeghuis Oudshoorn introduceerde donderdag 18 februari iets bijzonders: Een bus waarmee bewoners een virtuele busreis in en om Alphen aan den Rijn kunnen maken.

Op de derde verdieping van Oudshoorn is een simulatoropstelling gemaakt met vijf authentieke busstoelen, dashboard en stuur en televisieschermen die de suggestie van voorruit en zijramen opwekken. Op de schermen worden de beelden vertoond die Studio Alphen tijdens een rondrit in en om Alphen maakte.
Locatiemanager Birgitta Weimar legt tijdens de officiële ingebruikneming uit dat de simulatorbus voorziet in de behoefte van bewoners, die in verschillende fases van dementie verkeren, om terug te gaan naar voor hen bekende plaatsen waar zij vroeger kwamen. Mike Maurits van StudioAlphen maakte hiervoor tijdens een rondtoer met twee camera's opnamen van bekende plekken en gebouwen in het centrum van Alphen, maar ook in Zwammerdam en Aarlanderveen. Weimar wijst op het belang van het doen herbeleven van vroeger en herkenbare locaties door demente ouderen: 'Wij hebben al gezien dat bewoners die in de bus plaatsnemen er veel plezier aan beleven. Je ziet dat aan het oplichten van hun ogen bij herkenning van wat zij zien. Eén bewoner leefde zo mee dat hij adviseerde rechts af te slaan om bij zijn huis te komen. Wij vinden het belangrijk bij onze bewoners het beleven te prikkelen. In bredere zin doen wij dat ook binnen en buiten ons gebouw door het inrichten van belevingsplekken, zoals een dorpsplein, een kapper en een bibliotheek. De bus kan mogelijk in de toekomst ook een rol spelen voor het beleven van seizoenen met simulatorbeelden van bijvoorbeeld strand en sneeuw.'
Idee Het idee voor de simulatorbus komt van Maartje Krooshof uit Haren waarvan de zuster en zwager (echtpaar Bose) in Oudshoorn wonen. Zij had een soortgelijk project in Haren gezien en wist vorig jaar de leiding van Oudshoorn er enthousiast voor te krijgen. Peggy van Hemessen van Oudshoorn en Mike Maurits voerden het plan samen uit. virtuelebustourdooralphen_1alphenaandenrijn

BOVO-tours schonk de busstoelen.
Nadat Maartje Krooshof het afscheidingslint had doorgeknipt, lieten enkele bewoners zich virtueel rondrijden door hun stad. Ook wethouder Michel du Chatinier liet de kans om de bus te besturen niet aan zich voorbij gaan.